Manlleu

El desllorigador de la caserna de la Guàrdia civil de Manlleu

  • Actualitzat:
  • Creat:

Article d'opinió de Marta Moreta, regidora del PSC a Manlleu i Diputada al Parlament. Publicat avui divendres, 12 de març, a El 9 Nou.

L’any 1970 l’Ajuntament de Manlleu va cedir el terreny de forma gratuïta al Govern de l’Estat per poder construir-hi la Caserna de la Guàrdia Civil.

Va ser el setembre de l’any 2000, quan els Mossos d’Esquadra es varen desplegar pel nostre territori, substituint així a la Guàrdia Civil. El  setembre d’aquell any la Caserna de la Guàrdia Civil de Manlleu va deixar de tenir activitat.

El 2002 l’ajuntament de Manlleu va declarar revertit l’immoble al domini municipal, però el govern de l’Estat va considerar que l’ajuntament havia d’abonar l’import en el qual estava valorada la construcció aixecada sobre la finca cedida.

Va ser a partir d’aquell moment que van aparèixer les primeres discrepàncies que  s’han allargat durant 12 anys. Va ser l’any 2013 que una sentència de l'Audiència Nacional va fixar que l'Ajuntament de Manlleu tenia dret a recuperar la caserna si pagava 523.000 € al Ministeri de l'Interior.

El consistori municipal governat per ERC va considerar que aquella xifra era inasumible. El  2015 es van reprendre altre cop unes primeres negociacions per trobar una solució, però no es va arribar a cap acord i la sentència va expirar. Des del PSC de Manlleu considerem que va ser un error deixar expirar la sentència de l’Audiència Nacional, ja que a partir d’aquell moment l’ajuntament va perdre el dret a la reversió gratuïta  del sòl.

Fins el moment les negociacions van estar portades per l’equip de govern d’Esquerra Republicana de Catalunya. Quan Pedro Sànchez va accedir com a president d’Espanya després de la Moció de censura a Mariano Rajoy, des del PSC de Manlleu van estendre la mà a ERC per poder facilitar la interlocució amb el Ministeri de l’interior.

Des del PSC de Manlleu, vam tenir varies reunions amb el Ministeri de l’interior per tal de trobar una solució per la caserna de la Guàrdia Civil de Manlleu. També vam proposar al Govern de ERC i JXC possibles alternatives com era la segregació de la finca o fins hi tot una permuta perquè l’ajuntament no hagués d’abonar la quantitat que el Ministeri reclamava en aquell moment, que es va rebaixar a poc mes de 300mil €.

Va ser a partir de totes aquests contactes que el Ministeri va accedir a trobar una solució, dir que en aquestes negociacions el PSC de Manlleu hi ha estat present des del primer dia.

Fa uns dies, es va arribar a un acord satisfactori per a les dues parts, l’Estat cedia la meitat de la finca al Consistori Municipal sense que aquest hagués de pagar per recuperar-la. L’altre meitat de la finca  continuarà essent del Ministeri.

Per tal de poder tirar endavant l’acord, el PSC de Manlleu va proposar a l’alcalde fer una modificació puntual del POUM perquè es pogués iniciar l’enderroc de l’edifici i es convertís en un termini curt en  habitatges socials (s’haurà de decidir a qui aniran destinats els habitatges,  si a joves o a gent gran).

Aquesta és una victòria conjunta d’ERC i del PSC, per tirar endavant i desencallar un problema que feia més de 20 anys que existia.

Esperem doncs, que ningú no es vulgui adjudicar una victòria que ha estat possible gràcies a la col·laboració de diferents persones; malgrat que el meu partit està a l’oposició a l’ajuntament de Manlleu.

Marta Moreta Rovira

Regidora a L’ajuntament de Manlleu i Diputada al Parlament de Catalunya

Fitxers adjunts: